به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ دکتر محمد رضا فراهانی در جشنواره فرهنگی این وزارتخانه گفت: دو سال و ده ماه قبل که بنده مسؤولیت معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت را قبول کردم، چند روز بعد از انتصاب، یک گزارش محرمانه از ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص پژوهشی از محققان یک دانشگاه به دستم رسید و وقتی این گزارش بیست صفحهای را خواندم، متاسفانه استفاده دانشجویان از مواد مخدر، دخانیات و داروهای روانگردان بسیار نگران کننده بود.
فراهانی ادامه داد: هر چند درصد استفاده دانشجویان از مواد دخانیات و داروهای روانگردان که در این گزارش ذکر شده بود در خصوص دانشجویان علوم پزشکی کمتر از متوسط وزارت علوم و دانشگاه آزاد بود، اما وقتی این درصد کم را در عدد دانشجویان علوم پزشکی کشور ضرب کردم به این نکته رسیدم که حتی این تعداد محدود، شمارشان از جمع صندلی های چند سالن اجتماعات بیشتر میشود، بنابراین به خاطر این مساله تا صبح قدم میزدم و خوابم نمیبرد و اعتراف میکنم که بگویم آن موقع از قبول مسؤولیت در معاونت فرهنگی و دانشجویی پشیمان شدم اما چارهای نبود و باید این راه و مسؤولیت خطیر را ادامه میدادم.
رئیس هشتمین جشنواره فرهنگی وزارت بهداشت، افزود: دو هفته بعد از این ماجرا جلسه شورای مرکزی انضباطی تشکیل شد و در این جلسه پروندهای مطرح شد مبنی بر اینکه یک دانشجوی علوم پزشکی که به دام اعتیاد گرفتار شده بود و سهبار به وی فرصت ترک داده بودند اما به دلیل اینکه موفق به ترک اعتیاد نشده بود حکم اخراج از دانشگاهش صادر شده بود و من در آن جلسه به عنوان رئیس شورای مرکزی انضباطی باید حکم اخراج این دانشجو را امضا میکردم. در آن جلسه پدری مقابل من نشسته بود که گفت من کارگرم و تمام سرمایهام را صرف فرزندم کردم و روزی که من آن فرزند را به شما تحویل دادم سالم بود و شما مسؤولان قصد دارید یک فرد بیمار را به من تحویل دهید و شما با اخراج فرزندم من و زندگیام را نابود میکنید و میگفت سهم شما در این نابودی چیست؟ فشار و ناراحتی من موقعی بیشتر شد که در همان سال خبرهای متعددی در خصوص خودکشیهای موفق دانشجویان منتشر میشد و تقریبا هر یک و ماه و نیم یک دانشجو مبادرت به خودکشی موفق میکرد.
فراهانی با اشاره به تکرار اخبار ناگوار مربوطه به خودکشیهای موفق در ابتدای مسؤولیت خود، تصریح کرد: هر لحظه که تلفن همراهم به صدا در میآمد و شماره یکی از معاونان فرهنگی و دانشجویی دانشگاهها را روی صفحه تلفن همراهم می دیدم، نفسم به شماره میافتاد و باخودم می گفتم که آیا فرد دیگری تن به خودکشی موفق داده است؟
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت افزود: وقتی درخصوص خودکشیها مطالعاتی کردم و این مطالعات و تحقیقات نشان داد که افسردگی در میان دانشجویان پزشکی در حال افزایش است و زمانی که این موضوع را مطرح کردم، از سوی برخی افراد به طور غیرمستقیم مورد عتاب قرار گرفتم، اما چند ماه بعد جلسهای درخصوص آسیبهای اجتماعی در حضور مقام معظم رهبری برگزار شد که در این جلسه صحت گفتههای ما به اثبات رسید.
وی با اشاره به اینکه در دولت گذشته در دانشگاه های علوم پزشکی تعداد محدودی کانون فرهنگی فعالیت میکردند و برخی از این کانونها حتی وجود خارجی نداشتند و تنها تشکلهایی روی کاغذ بودند، گفت: متاسفانه در آن زمان در حوزه فرهنگی در دانشگاهها اقدامی مفید و موثر انجام نمیشد. البته در سطح ملی یک جشنواره فرهنگی برگزار میشد که بنده به رسم انصاف از تمام همکاران و اسلاف خود تشکر میکنم که این بستر و فضاها را ایجاد کردند و ما این بسترها را از آنها تحویل گرفتیم، ارتقا و ادامه دادیم.
فراهانی افزود: مایلم به شما دوستان بگویم که در سال گذشته در دانشگاههای علوم پزشکی هیچ خودکشی موفقی به وقوع نپیوسته و هیچ دانشجویی در طول زمانی که من مدیریت را بر عهده گرفتیم به علت آسیبهای اجتماعی از دانشگاه اخراج نشده است و مهمتر آنکه هیچ دانشجوی ستارهداری در دانشگاهها نداریم و اکثر دانشگاههای ما تشکلها و نهادهای دانشجویی مختلف علمی، فرهنگی و دانشجویی دارند و با افتخار میگوییم که همه اندیشههای سیاسی کشور در دانشگاههای ما نمایندگانی دارند.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به شرایط موجود امروز در دانشگاههای علوم پزشکی کشور، تصریح کرد: در اکثر دانشگاههای ما کانونهای فرهنگی به طور کامل فعال شدهاند و ما در اکثر دانشگاههایمان نهادهای فرهنگی، هنری، علمی و نشریات دانشجویی فعال داریم و در تعدادی از این دانشگاهها که این اتفاق به وقوع نپیوسته است، به جد پیگیر این قضیه هستیم که مانند دانشگاههای دیگر فضای فرهنگی با نشاطی حاکم شود.
وی ادامه داد: چند توصیه برادرانه به شما دانشجویان میکنم و آن این که هنر بستهای از مهارتها، خلاقیتها و زیباییهاست و هرگز یادمان نرود در این دنیا چند روزی میهمان هستیم اما در بینهایت جای دیگری در انتظار ماست و توصیه دومم این است که حتما به مطالعه و تحقیق و تدبر برای تولید آثاری با پشتوانههای قویتر اهتمام ورزید و در خواست سوم من این است که شما دانشجویان که امروز به تحصیل مشغولید و چند روزی دیگر فارغ التحصیل میشوید به دنبال انتقال تجربیاتتان به نسلهای دیگر باشید تا انشالله هر سال شاهد یک فعالیت فرهنگی قویتر باشیم.
نظر شما